Cache Wat is het en wat doet het?

Vertaald uit http://en.wikipedia.org/wiki/Cache

In computer engineering, een cache (uitgesproken / kæʃ / Kash in US / UK en / keɪʃ / kaysh in Aust / NZ) is een component die transparant gegevens opslaat, zodat bij toekomstige verzoeken, die gegevens sneller kunnen worden bediend. De gegevens, die hierin worden opgeslagen in een cache, kunnen waarden zijn, die eerder zijn opgeslagen of gekopieerd of zijn de orginele waarden, die elders zijn opgeslagen. Als de gevraagde gegevens zijn opgenomen in het cache (cache hit), kan dit verzoek worden uitgevoerd door simpelweg te lezen van het cache, dit is relatief sneller. Anders (cache missen), zullen de gegevens moeten worden herberekend of opgehaald uit de oorspronkelijke opslaglocatie, dit is relatief langzamer. Vandaar dat, hoe meer verzoeken worden geleverd vanaf het cache hoe sneller de algehele systeemprestaties is.

In eenvoudige termen, het cache is de plaats waar je computer informatie opslaat, die het mogelijk maakt om dingen sneler te laten laden, dan te downloaden vanaf de server.

Het is algemeen bekend, dat het schoonmaken van het cache kan helpen met een meervoud van problemen. Dit te hebben gezegd, willen we niet aanbevelen om een cache leeg te maken (clear cache), tenzij je een probleem niet kan oplossen op een andere manier.

We worden vaak gevraagd wat de grootte van een cache moet zijn, het simpele antwoord is, zet dit op 1000 zolang je plaats genoeg hebt op je harddisk. We hebben een mogelijkheid om het je mogelijk te maken een groter cache te maken, maar dit vereist extra hardware en software. Indien he hierin bent geïnteresseerd, bekijk s.v.p. Squid Proxy Cache

Het “clear your cache” advies is iets, dat iets waar we ALLEEN naar toevluchten als een probleem textuur gerelateerd is. Een vol cache is bijna altijd beter dan een lege. Clearing Inventory cache, wanneer je problemen hebt met het laden van de inventory kan ook nuttig zijn. Er zijn enkele situaties, wanneer je geen clear inventory cache wilt doen en alleen je texture cache wilt legen. Dit kan alleen handmatig worden gedaan. Op andere momenten, zul je het cache handmatig moeten legen, doe dit door het cache te openen en alle bestanden in die map te verwijderen. Je kunt de locatie vinden in het tabblad network and folder. Om alleen de texturen te verwijderen, verwijder alleen de inhoud van de textures map in het cache. Als je handmatig het cache wilt legen, zonder effect op je inventory cache, vermijd dan de bestanden, die eindigen met .inv.gz als bestandsnaam, de bestanden, die eindigen op .inv.gz zijn inventory cache bestanden.

  • cache_nl.txt
  • Last modified: 2011/08/05 12:18
  • by justum