Avatar Problemen Oplossen

Soms, als je inlogt, zie je jezelf als wolk of als “Ruth” (een oude basis avatar). Of het kan zijn dat als je andere kleren aantrekt, je die niet ziet. Dit gebeurt als gevolg van een communicatie storing tussen jouw computer en de SL servers.

Een korte uitleg Als je (niet prim) kleding draagt, worden de kleding plaatjes van de SL server naar jouw computer gestuurd. Daar voegt je viewer alle lagen (skin, tattoo, kleding) samen tot één plaate (een proces dat bekend is als baking) en stuurt het resultaat terug naar de SL servers die het dan naar viewers van mensen om je heen stuurt. Als het in één van die stappen fout gaat, krijg je wat we een bake fail noemen; waardoor je avatar een wolk is, Ruth, naakt, enz. Een rebake (Ctrl+Alt+R) probeert het proces opnieuw uit te voeren en soms helpt dat.

Opmerking: Deze bake fail komt voor op alle SL viewers, niet alleen Firestorm. Er zijn al een aantal SL Jira (bug beheer systeem) meldingen van zoals deze; deze documenteren ook situaties waar je er voor jezelf goed uit ziet maar voor anderen grijs blijft. We adviseren iedereen aan om deze Jira melding te “watch”en en eventueel commentaar toe te voegen. Hopelijk doet LL iets aan deze problemen als er genoeg reacties op komen.

Globaal gezegd, bake fail ontstaat door een communicatie probleem. De oplossingen varieren van rebake tot het uitzoeken en oplossen van de oorzaak van het communicatie probleem.

Opmerking: De RenderUnloadedAvatar debug instelling is op z'n best een pleister; het forceert je viewer om een avatar te laten zien met incomplete - mogelijk incorrecte - gegevens en werkt alleen voor jouw viewer niet voor anderen. De naam zegt het al: Render de avatar ook al is deze nog niet volledig geladen. Dus de avatar wordt getoond, deels, mogelijk bijna compleet, mogelijk niet. Dus een pleister en zeker geen echte oplossing.

Om te zorgen dat je avatar problemen echt zijn opgelost moet je deze optie dus uitzetten. Open het Advanced menu (Ctrl+Alt+D als je deze nog niet open hebt) en selecteer Debug Settings (of druk op Ctrl+Alt+Shift+S). Zoek naar “RenderUnloadedAvatar” en zet de waarde op FALSE.
De volgende stappen kunnen je helpen. Probeer deze stappen één tegelijk, in deze volgorde, exact zoals beschreven en stop zodra je avatar problemen over zijn.

Jij zie jezelf goed, anderen zien je naakt of in je vorige outfit

De eerste dingen om te proberen zijn:

 • Activeer een andere groep - het wijzigen van de groep forceert een reload; dit kan ook helpen als je mensen om je heen als wolkjes of grijs ziet;
 • Als dat niet helpt, probeer dan een paar keer rebake via Ctrl+Alt+R;
 • Als dat niet helpt, klik met de rechter muisknop op je avatar en kies Edit Shape, wijzig een waarde, bewaar de wijziging en sluit weer af.

Als dit nog niet heeft geholpen is er iets dat stoort in het versturen van je gebakken avatar texture naar de SL servers. Het eerste om te bekijken is je bandbreedte; als deze te hoog staat voor jouw verbinding kun je er problemen door ondervinden; hetzelfde geldt als 'ie te laag staat. Zie hier voor een uitleg om voor jou de juiste bandbreedte te vinden.

Als dit niet werkt, reset je router (als je die gebruikt) en/of je kabelmodem. Als dat niet werkt heb je misschien andere software die problemen geeft in je verbinding met SL, zoals een firewall of anti-virus. Probeer deze - tijdelijk - uit te schakelen en zie of het verschil maakt. Zo ja, dan heb je de oorzaak van je probleem gevonden.

Als je avatar deels of geheel transparant of zwart is

 • Zorg ervoor dat je videokaart drivers de laatste versies zijn
 • Als je meer dan 1 monitor hebt, zorg dat SL op het hoofd (primary) scherm draait
 • Ga in je voorkeursinstellingen naar de Graphics tab > General tab en klik op Advanced. Vink daarna onderin “Hardware Skinning” uit en klik op Ok. Je dient mogelijk opnieuw op te starten voor dit effect heeft.
 • Als dit allemaal niet geholpen heeft of niet van toepassing was, lees verder…

Je ziet jezelf als wolk, als Ruth of je kunt niet je Avatar Apparance wijzigen

Belangrijk: Als je RLV (Firestorm tab > General tab in voorkeursinstellingen) aan hebt staan, vink dit uit en herstart de viewer voor je probeert kleding of attachments te dragen.

 • Als je meer dan één tattoo layer draagt, kan dit een probleem opleveren. Dit is een bekende bug - overgenomen uit de officiele V2 code (Jira melding VWR-25775). Verwijder je tattoo layers en rebake (Ctrl+Alt+R). Daarna voeg je de tattoo layers weer toe en rebake je opnieuw. Mocht 1 van de layers niet verschijnen, probeer deze in Edit Appearance te wijzigen (indien mogelijk) om een reload te forceren.
 • Activeer een andere groep - het wijzigen van de groep forceert een reload; dit kan ook helpen als je mensen om je heen als wolkjes of grijs ziet;
 • Als dat niet helpt, probeer dan een paar keer rebake via Ctrl+Alt+R;
 • Als dat niet helpt, klik met de rechter muisknop op je avatar en kies Edit Shape, wijzig een waarde, bewaar de wijziging en sluit weer af;
 • Vervang je hair base met een andere, indien mogelijk, als dat gewerkt heeft kun je weer terug naar je gewone;
 • Open de Graphics tab > Rendering tab in je voorkeuren en halveer de waarde voor Max number of concurrent HTTP GET requests, probeer daarna rebake via Ctrl+Alt+R. Als dat niet helpt dan…
 • Open de Graphics tab > Rendering tab in je voorkeuren en vink Use HTTP Textures uit. Ga daarna naar de Network & Cache tab, klik Clear Cache en herstart je viewer;
 • Controlleer je bandbreedte, zoals boven beschreven; je zou ook moeten testen of het resetten van je router en/of modem dit probleem verhelpt;
 • Als je Norton Anti Virus - of een andere van de Norton hulpprogramma's - gebruikt, probeer deze uit te schakelen en dan de viewer opnieuw op te starten. Norton staat erom bekend een probleem te veroorzaken met het laden van textures;
 • Zorg ervoor dat je inventory volledig is geladen door handmatig je cache te legen. Zie hier voor instructies;
 • Maak een nieuwe folder in je inventory met daarin een kopie van je shape, skin, hair base en ogen. Klik dan met de rechter muisknop op de folder name en kies Replace Outfit (let op: niet Wear of Add, dat werkt niet hetzelfde);
 • Als dit nog niet helpt, kun je de “Craig” of “Katie” avatar uitproberen. Hier kun je om vragen in de Phoenix/Firestorm groepen in SL - de groepen staan hier vermeld;
 • Kies in het Develop menu (druk op Ctrl+Alt+Q als je deze niet hebt) voor Avatar > Character Tests > Test Male/Female
  (dit verandert je in Ruth/newbie en je zult daarna je normale shape, skin, enz. weer moeten dragen.)
  Rebake een aantal keer via Ctrl+Alt+R. Als dat werkt, vervang dan weer alles voor je normale avatar in deze volgorde: Hair base, ogen, shape, skin, haar, rok, broek, schoenen, enz.
 • fs_bake_fail_nl.txt
 • Last modified: 2011/08/21 10:29
 • by lyn_mimistrobell